Det er lov å fantasere

 

Forleden hadde «nissen» en hyggelig telefonsamtale med sitt lille tantebarn på 4 år.

Jeg kunne se for meg øynene som tindret. Fantasibildet som ble malt fram innvendig etter hvert som samtalen skred fram. Lilletassen trodde oppriktig. Var overhode ikke i tvil om at nissen var virkelig.

Resten av den dagen hadde han stolt gått rundt og fortalt at HAN hadde snakket med selveste NISSEN. Herlig. Og for meg ble det noe magisk med hele denne seansen.

Det er lov å fantasere

Drømmer og fantasier skaper spenning og et rikt indre liv. La barna glede seg over nisser, troll og alskens eventyr. For disse forestillingene danner grunnlaget for vår kreative tanke- og skapervirksomhet.

Jeg mener vi har noe å lære av barns forestillingsevne. Det er lov og la fantasien løpe løpsk. Lek, gled deg og nyt livet. Vi blir aldri for gammel til det. Men for mange er voksenlivet koblet med alvor. Vi har glemt kunsten eller anerkjenner ikke denne egenskapen som viktig.

Kreativitet = utvikling

Kreativitet handler om evnen til å fantasere, forestille seg og utvikle nye ideer. Vi skaper noe nytt eller gjøre endringer slik at det gamle fungerer på en ny måte. Utvikling skjer. Og i følge Erik Lerdal, professor i kreativitet, er fantasi helt nødvendig for å utvikle nye ideer og nye konsepter. Nye ideer skapes først i fantasien før de eventuelt settes ut i konkret form i den virkelige verden.

Glede

Hva skjer når du får brukt dine kreative evner? Hvilke følelser gir det deg å være skapende? Hvordan vil det være å åpne opp for fantasien uten noen form for selvsensur og pålagte begrensninger?

For meg gir det ubetinget glede. Jeg er aller mest lykkelig når jeg har brukt mine kreative evner. Når «ville» ideer blir satt ut i live og jeg ser det fungerer. Eller når jeg skaper ulike ting i nytt format. Det beste er imidlertid når jeg møter mennesker som er åpen for innspill av kreativ art. Som anerkjenner mine ideer som viktige, selv om de kanskje ikke alltid blir benyttet. Jeg blomstrer når den delen av hjernen får lov å arbeide på høygir.

Realitet og fantasi

For våre barn inntreffer virkeligheten tidsnok. Realiteten slår inn. Nissen fantes visst ikke. Men når det skjer skal de fremdeles få lov til å fantasere. Fordi forestillingsevnen er gull verdt. For hver enkelt personlig. For kunsten og i vitenskapen. Men også som en viktig egenskap i næringslivet. Kreativitet er nyskaping og utvikling. Uten selvsensur og pålagte begrensninger. Vi trenger kreativitet på alle arena i livet.

Tror på nissen

Ho, ho, ho. Nissen skal reise videre. Drysse tryllestøv over hele befolkningen, slik at alle gjør som mitt lille tantebarn. Han evner enda å drømme og fantasere. Lillemann tror enda på julenissen. Og det er et fantastisk utgangspunkt for fortsatt utvikling av hans kreative evner. Herlig.

 

Juleklem fra Kristin <3

Del veldig gjerne om du liker det jeg skriver.

Du kan også følge meg på Facebook og på nettsiden min www.kristinmartinsen.no. Her kan du også melde deg på mitt nyhetsbrev.

Legg gjerne igjen en kommentar  her på bloggen. Gleder meg til å høre fra deg.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar